Az Egyetem és a Kar

Széchenyi Egyetem

A győri székhelyű Széchenyi István Egyetem közvetlen jogelődjét, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolát 1968-ban alapították. Ekkor épült fel a Mosoni Duna festői szépségű kanyarulatában, a barokk belvárostól néhány percnyi sétaútra az az épületegyüttes, amely – Magyarországon párját ritkító kivételként – eredetileg is felsőoktatási célokra épült. Az intézmény 1986-tól viseli a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István nevét.

​Az 1990-es évek elejétől a mérnöki tudományok mellett a közgazdasági, az egészségtudományi és szociális képzés is megjelent az oktatási kínálatban. 1995-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem programkihelyezése révén a jogi képzés, a jogász szak is visszatért a városba, s 2002-től a Széchenyi István Egyetem saját jogon indított szakja lett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézet Győri Tagozatának 1995-ben történt integrálásával az ezredforduló időszakára ténylegesen létrejött egy olyan universitas, amely hallgatói létszámával, oktatói karának tudományos minőségével, képzési kínálatának sokszínűségével kaphatta meg 2002. január 1-jével az egyetemi rangot. A sikerben meghatározó az Universitas-Győr Alapítvány szerepe. Az alapítvány 1990 óta segíti, ösztöndíjakkal és költségtérítésekkel támogatja a győri egyetem tudományos hátterének megteremtését, ahol a közel tizenkétezer nappali tagozatos hallgató mellett ötezren levelező vagy távoktatási szakokon tanulnak. Napjainkban a képzési kínálatban az internetes távoktatási forma is megtalálható.

Az Egyetem munkájáról bővebb információ az alábbi linken keresztül érhető el:
https://www.uni.sze.hu/

Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

A győri Széchenyi István Egyetemhez 2016. január 1-jén csatlakozott a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, melynek jogelődjét 1818-ban alapították Magyaróváron. Európa első, folyamatosan működő agrár-felsőoktatási tanintézete a két évszázad hozta sok névváltozás ellenére jelenleg is a nagy elődök emlékéhez méltóan, de a mai kor követelményeinek teljes egészében megfelelve képzi történelmének immár nyolcadik-kilencedik nemzedékét, reményeink szerint tovább öregbítve tanintézetünk közel két évszázados hírnevét.

A Kar honlapja a lenti hivatkozásra kattintva jelenik meg:
https://mek.sze.hu/kezdolap

NKVP
NÖF
Széchenyi Egyetem

varovar.hu © 2021. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési Nyilatkozat / Általános Szerződési Feltételek

szechenyi-2020-logo-1