Mosonmagyaróvár és a Szigetköz

Mosonmagyaróvár

Mosonmagyaróvár az osztrák és a szlovák határtól egyaránt 15 kilométerre, a Bécs-Budapest közötti autópálya és vasútvonal mellett fekszik. S ha kedvünk tartja, kocsiba ülve, Bécsújhely (Wiener Neustadt) irányába haladva, másfél óra alatt eljuthatnak az Alpok első, kétezer méteresnél magasabb csúcsához, a Schneeberghez, mely télen-nyáron felejthetetlen élménnyel várja a természet vándorait.

A városban harmincnégyezren, de a vonzáskörzetében lévő települések lakóival együtt összesen hetvenezren élnek. Gyönyörű épületegyüttesei és középkori utcahálózata miatt sorolják a történelmi városok közé.

A város egyik nevezetessége a Lajta-folyó, amely a településhez érve több ágra szakad és még a helyi lakosok számára is rejtélyes módon, a házak és utak alatt, kertekben és parkokban keresi kifürkészhetetlen útjait mindaddig, amíg az Alpok friss üzenetét szállító hullámok a Mosoni Dunába érve megpihennek.

Gyakran nevezik Mosonmagyaróvárt a Szigetköz fővárosának is. A természetet szerető emberek itt még sok érintetlen, a civilizáció ártalmaitól mentes természeti csodát fedezhetnek fel. A Mosoni Duna és az „Öreg Duna” vadregényes vízi labirintusai sok élményt kínálnak a vizet kedvelő turistáknak. 

Mosonmagyaróvár egyik szimbóluma a vár, amelyben 1818-ban megalapították a kontinens első agrár-felsőoktatási intézményét, amelynek mai jogutódja a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara. A sok évszázados történelmi viharokat látott falak között jelenleg is fiatalok százait tanítják. A várat 2020-ban felújították, így az egyetemi oktatás mellett turisztikai célokat is szolgál. Mellette a város egyik legszebb tava, a Vár-tó, amely nemcsak kellemes kikapcsolódást kínál minden évszakban, hanem rendezvények helyszínéül is szolgál.

Mosonmagyaróváron több mint 50 éve működik gyógyfürdő is, amelyben jelenleg hét különböző vízhőfokú medence, hatalmas zöld terek, impozáns belső pihenők, számtalan napozóágy és színvonalas éttermek, büfék várják Önöket.

További információkért látogassák meg az alábbi weboldalt:
Mosonmagyaróvár.hu – Városnéző

Kedvcsinálóként pedig ezt a kis videót ajánljuk Önöknek:​

Szigetköz

A Szigetköz a Győri-medence Duna (Öreg-Duna, Nagy Duna) és a Mosoni-Duna által határolt kistája. Magyarország legnagyobb szigete, melynek területe: 375 km². Hossza 52,5 km, szélessége átlagosan 6–8 km. A lejtési viszonyok alapján két részre: a Felső- és Alsó-Szigetközre osztható fel. Tengerszint feletti magassága 110 m-től 125 m-ig változik.

A Szigetköz területe kiemelkedő jelentőségű nedves élőhely, amelyen az egyedülálló geomorfológiai, klimatikus, talajtani és nem utolsósorban vízháztartási adottságok következtében különösen változatos élőhelyek alakultak ki, lehetőséget teremtve gazdag és sokszínű élővilág megtelepedéséhez. 

Ezen az ország területének alig 0,4%-át kitevő területen például megtalálható a teljes hazai edényes flóra 47%-a, a hazai halfajok 80%-a. A Szigetköz otthont ad számos különösen ritka növény- és állatfajnak, amelyek hazánkban máshol nem fordulnak elő.

A szigetközi turizmusról bővebben az alábbi oldalakon tájékozódhat:
Mosonmagyaróvár.hu – Turisztikai Kiadvány
Szigetköz Portál

NKVP
NÖF
Széchenyi Egyetem

varovar.hu © 2021. Minden jog fenntartva.
Adatkezelési Nyilatkozat / Általános Szerződési Feltételek

szechenyi-2020-logo-1